Het Geboortecafé

10 jaar geleden startte Het Geboortecollectief met het Geboortecafé, een mooie gelegenheid om zwangeren en jonge moeders uit Amsterdam samen te brengen. Nu, anno 2022, werken er nog meer organisaties mee aan dit initiatief.

Tijdens deze middag kan je onder andere vragen stellen over de baby, borstvoeding en zwangerschap en kom je in contact met gelijkgestemden.

locatie: OKT Gaasperdam, Reigersbos 309, 1107 EZ Amsterdam Zuidoost. 

Zie onder het kaartje het persbericht uit 2012

PERSBERICHT
23-03-2012

Stadsdeelvoorzitter La Rose van Amsterdam Zuidoost opent Het Geboortecafé

Op de zonovergoten eerste lentedag van het jaar heeft stadsdeelvoorzitter Marcel la Rose van Amsterdam Zuidoost officieel Het Geboortecafé geopend. Tientallen geïnteresseerden waren bij de feestelijke opening aanwezig.

  • Kopje thee staat klaar voor zwangeren en jonge moeders
  • Een lactatiekundige is aanwezig voor informatie, advies en begeleiding
  • Het Geboortecafé is laagdrempelig en kosteloos

Het Geboortecafé in Zuidoost is een ontmoetingsplek voor jonge moeders uit heel Amsterdam. Hier kunnen zij onder het genot van een kopje thee ervaringen uitwisselen met andere moeders. Het Geboortecafé is een initiatief van kraambureau Het Geboortecollectief en lactatiekundige Ruth Sedney.

Advies en informatie
Behalve ervaringen uitwisselen, is er ook elke week een lactatiekundige aanwezig. “Na de kraamtijd van meestal dik een week, vallen veel jonge moeders in een gat. Vaak hebben zij pas na een maand een afspraak bij 

 

het consultatiebureau. Om in de tussentijd adviezen, tips en informatie te krijgen, zijn we Het Geboortecafé begonnen”, vertelt Ruth Sedney (54).

Lichtpuntje
La Rose gaf tijdens zijn speech aan dat de komst van Het Geboortecafé een lichtpuntje in Amsterdam Zuidoost is. “De laatste jaren heeft Zuidoost veel negatieve publiciteit gehad. De opening van Het Geboortecafé geeft een positief geluid.”

Onderscheidend karakter
Joan Vos, directeur Zorg van Het Geboortecollectief, legde aan de aanwezigen uit wat Het Geboortecollectief zo sterk maakt. “Het Geboortecollectief is een toegewijd en vooruitstrevend bureau waarbij kwaliteit van de zorg voorop staat. Behalve het verzorgen van moeder en kind, vinden wij het belangrijk alle gezinsleden ‘op te leiden’ in het zorgen voor een baby. Immers, na gemiddeld acht dagen verlaten wij het gezin en moeten de moeder en partner het kersverse gezinslid zelf verzorgen. Daarom betrekken wij de partner bij onze werkzaamheden tijdens de kraamweek. Hij of zij loopt als het ware een dagje ‘stage’ bij ons. Zo maakt de partner van alles mee en leert deze helpenderwijs. Ook de andere gezinsleden betrekken wij graag bij de verzorging. Dit is onze manier om het gehele gezin na de kraamperiode goed getraind en vol vertrouwen achter te laten.”