Onze werkwijze

Persoonlijke begeleiding en zorg op maat

In de kraamweek komt één van onze ervaren en toegewijde kraamverzorgenden moeder en kind verzorgen. Ze let op de gezondheid van de kraamvrouw en baby en waarborgt de hygiëne. Ze heeft directe lijnen met verloskundige en arts, mochten er problemen gesignaleerd worden.

Naast de verzorging zal ze zich richten op het ‘opleiden’ van het gehele gezin. Want na gemiddeld acht dagen verlaat ze de kersverse familie weer en moeten de moeder en partner de baby zelf verzorgen. Graag leert onze kraamverzorgende moeder, partner, maar ook de eventuele andere kinderen door middel van voorlichting en instructies hoe de baby verzorgd moet worden. Op deze manier laten wij onze cliënten na de kraamweek goed voorbereid en vol vertrouwen achter. Naast verzorgen, de gezondheid in de gaten houden en het opleiden van het gehele gezin, hebben onze kraamverzorgenden als taak voorlichting te geven over bijvoorbeeld borstvoeding. Ook beantwoorden ze al je vragen. Daarnaast doen onze kraamverzorgenden huishoudelijk werk die samenhangen met de zorg voor moeder en kind. Ook kan ze desgewenst een leuke middag doorbrengen met de andere kinderen uit het gezin. Ook belangrijk! Tenslotte bieden wij hulp bij thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling kunnen wij assisteren.

Geboortecoach

Een belangrijke rol in het creëren van een geslaagde en fijne kraamtijd is weggelegd voor onze Geboortecoach. Deze functie hebben wij in de kraamwereld geïntroduceerd en wij geven hieraan een geheel eigen invulling. Onze Geboortecoach is een HBO-opgeleide specialist in de regels en richtlijnen rond zorgaanbod en zorgaanvraag. Deze coach komt na je inschrijving bij Het Geboortecollectief bij je thuis voor een intakegesprek, waarin de coach samen met jou al je wensen en behoeften bespreekt. Door jouw specifieke behoefte en situatie in kaart te brengen, kunnen wij ervoor zorgen dat je de zorg op maat krijgt die je verlangt én verdient. Belangrijk, want ieder mens is anders. Zo kan taal, cultuur of religie soms een rol spelen. Geen probleem bij ons, want onze kraamverzorgenden hebben veel ervaring in zorgen voor gezinnen uit diverse culturen. Ook hebben wij kraamverzorgenden in dienst die verschillende talen spreken.

Onze zorgpakketten

Je kunt bij ons terecht voor verschillende urenpakketten, geheel volgens het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP) waarbij een kraamvrouw recht heeft op 49 uur zorg in 8 dagen. Hoeveel zorguren voor jou van toepassing zijn, bespreken wij graag met je in een persoonlijke intakegesprek. Bij ons krijg je de uren die wij hebben afgesproken. Er zijn 3 urenpakketten: pakket 1 van 3 uur kraamzorg per dag, pakket 2 van 5 – 6 uur per dag en pakket 3 van 8 uren kraamzorg per dag. Uiteraard geldt: hoe meer uren je kiest, hoe meer wij voor jou kunnen betekenen. Zo beperken we ons in het 1e urenpakket tot het verzorgen van moeder en kind. Bij pakket 3 hebben we tijd om daarnaast alle andere dingen te doen, zoals licht huishoudelijk werk, het verzorgen van een maaltijd en bijvoorbeeld een middag leuke dingen doen met de andere kinderen uit het gezin.

woman in white long sleeve shirt covering her face

Hoe zit het met je zorgverzekering?

Na de definitieve inschrijving bij ons kraambureau, raden wij je aan je zorgverzekering op de hoogte te stellen dat je zwanger bent en dat Het Geboortecollectief de kraamzorg heeft aangenomen. Voor de basiskraamzorg is iedereen in Nederland verzekerd. Maar wellicht dekt uw zorgverzekeraar ook eventuele overige kosten? Informeer hierover bij je zorgverzekeraar. Check ook bij je verzekeraar of je een eigen bijdrage moet betalen. Om je financieel optimaal te kunnen helpen hebben wij contracten afgesloten met vrijwel alle zorgverzekeraars in Nederland.

assorted-color buildings beside body of water

Leveren wij kraamzorg bij jou in de buurt?

Als Amsterdams bureau leveren wij natuurlijk in heel Amsterdam kraamzorg, maar dit doen wij ook in nabijgelegen plaatsen zoals Diemen, Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht. Woon je in een gebied dat buiten deze regio ligt en wil je toch graag kraamzorg van Het Geboortecollectief ontvangen? Neem dan contact met ons op. Er zijn mogelijkheden om je toch van dienst te kunnen zijn.

person holding baby's feet

Babymassage en kraammassage

Wanneer de baby onrustig is of last heeft van darmkrampjes, geven wij de baby graag een speciale babymassage. Ze vinden dit altijd heerlijk om te krijgen. Tevens leren wij de moeder en vader de baby te masseren. Op deze manier krijgt het kind een warmere band met de ouders. Daarnaast is het ook mogelijk om een kraammassage te krijgen. Dit is voor een net bevallen moeder heerlijk ontspannend, maar dit werkt ook herstellend. Onze oprichtster heeft deze massages in de jaren ’80 speciaal ontwikkeld.

Tot slot

Met bovenstaande informatie ben je goed op de hoogte van de belangrijkste zaken rondom onze kraamzorg. Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook kun je kijken bij veelgestelde vragen. Wil je je direct inschrijven, dan kan dat hier. Ben je benieuwd wat de achtergrond is van Het Geboortecollectief, lees dan ons verhaal. Wat je ook beslist, we wensen je een heerlijke en voorspoedige zwangerschap en kraamtijd toe.